Veel voorkomende patronen zijn gevallen waarin een alleenstaande Japanner met kinderen met een buitenlander trouwt en de echtgenoot van de buitenlander het kind laat adopteren, of de echtgenoot van een buitenlander een kind krijgt en de Japanners het kind mogen adopteren.
Er zijn ook gevallen waarin Japanse paren minderjarige kinderen van buitenlandse staatsburgers adopteren.
Internationale adoptievereisten
In principe zijn de wetten van het land van de adoptieouders van toepassing op adoptie, maar als de wetten van het thuisland van de geadopteerde bepalingen bevatten met betrekking tot de bescherming van geadopteerde kinderen, zijn die bepalingen ook van toepassing.
Als er andere beschermingsvereisten zijn op grond van de wetten van het land van herkomst van de geadopteerde, moet ook aan deze vereisten worden voldaan.
Een buitenlandse echtgenoot adopteert een Japans kind
Als algemene regel geldt het recht van het thuisland van de adoptieouders. Als buitenlandse adoptieouders dus een Japans kind adopteren, is het buitenlandse recht van toepassing. Als de wetten van het vreemde land het beginsel van het woonplaatsrecht overnemen, zijn de wetten van het land (Japan) waar de buitenlandse adoptieouders wonen van toepassing.
Een Japanner adopteert een kind van een buitenlandse echtgenoot
In principe zijn de Japanse wetten van toepassing, maar als toestemming vereist is volgens de wetten van het thuisland van de geadopteerde als vereiste voor de kinderbescherming, is het noodzakelijk om toestemming van de rechtbank te verkrijgen.
Adoptie tussen een Japans echtpaar en een buitenlands kind
In principe wordt de Japanse wet toegepast, maar als het thuisland van het geadopteerde kind beschermingseisen heeft, moet ook aan die eisen worden voldaan.
Soorten adoptie in Japan
Er zijn twee soorten adoptie in Japan.
- Gewone adoptie: Er wordt vaak gebruik gemaakt van gewone adoptie, waarbij een ouder-kindrelatie tot stand wordt gebracht met de adoptieouders, terwijl de ouder-kindrelatie met de biologische ouders behouden blijft. Als het kind nog jong is, heeft u toestemming nodig van de familierechtbank.
- Speciaal adoptiesysteem: Volgens het speciale adoptiesysteem moet het kind in principe jonger zijn dan 6 jaar (met uitzondering van kinderen jonger dan 8 jaar) en moet een van de adoptieouders ouder zijn dan 25 jaar. Het toezicht door de rechter zal strenger zijn dan bij reguliere adoptie. Ook eindigt, anders dan bij normale adoptie, de ouder-kindrelatie met de biologische ouders.
Verblijfsperiode
Afhankelijk van het visum dat u krijgt