Lehdistöviisumi on viisumi, jota haetaan toimittamis- ja muihin tiedotustoimintoihin,
jotka perustuvat sopimukseen ulkomaisen tiedotusvälineen kanssa.
Tarkemmin sanottuna se koskee henkilöitä, jotka ovat työsuhteessa sanomalehtiin,
radiokanaviin, uutistoimistoihin tai muihin tiedotusvälineisiin, kuten
sanomalehtitoimittajiin, uutisankkureihin ja lehdistökuvaajiin.
Ehdot lehdistöviisumin saamiseksi
Lehdistöviisumin voi hakea henkilöt, jotka suorittavat seuraavanlaisia toimintoja.
- Henkilöt, jotka ovat työsuhteessa ulkomaiseen sanomalehteen, uutistoimistoon, radiokanavaan, uutiselokuvayhtiöön tai muuhun tiedotusvälineeseen ja jotka on lähetetty Japaniin suorittamaan tiedotustoimintaa kyseisen tiedotusvälineen toimesta
- Freelancer-toimittajat, jotka ovat sopineet ulkomaisen tiedotusvälineen kanssa ja suorittavat tiedotustoimintaa kyseisen välineen puolesta
Lehdistöviisumin määritelmät
①Ulkomaisen tiedotusvälineen sopimus, ②toimittaminen, ③muu tiedotustoiminta määritellään seuraavasti.
- "Ulkomaisella tiedotusvälineellä" tarkoitetaan laitosta, jonka pääkonttori on ulkomailla ja joka toimii tiedotustarkoituksessa, kuten sanomalehti, uutistoimisto, radiokanava tai uutiselokuvayhtiö.
- "Sopimus" kattaa työsuhteen lisäksi myös valtuutukset, toimeksiannot ja muut vastaavat suhteet. Sopimuksen on kuitenkin oltava jatkuva tietyn laitoksen kanssa.
- "Toimittaminen ja muu tiedotustoiminta" -kohdan "toimittaminen" on vain esimerkki, ja siihen sisältyy kaikki toiminta, joka on tarpeen yleisölle tiedottamiseksi tapahtumista, mukaan lukien kuvaaminen, editointi, lähetys ja muu vastaava toiminta. Tämä kattaa toiminnot kuten sanomalehtitoimittaja, lehtitoimittaja, reportteri, päätoimittaja, editori, lehdistökuvaaja, lehdistökuvaajan assistentti, radiojuontaja, TV-juontaja, TV-valaistusalan työntekijä ja muut vastaavat tehtävät.
Oleskelulupa
5 vuotta, 3 vuotta, 1 vuosi, 3 kuukautta